نایب رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس با انتقاد از عملکرد جهادکشاورزی نسبت به بیتوجهی سلامت دامها در کشور، افزود: متاسفانه هربار از وزارت جهاد کشاورزی نسبت به سلامت دامها سوال میپرسیم پاسخ شفافی ارایه نمیشود.
حسن تامینیلیچائی در گفت وگو با خانه ملت، با تاکید بر اینکه دامپزشکی کشور میتواند زیرمجموعه وزارت بهداشت به فعالیت خود ادامه دهد، افزود: امروزه نبود مدیریت واحد منجر به مشکلاتی در دامپزشکی کشور شده است و همین امر باعث نبود شرح وظایف و عدم پاسخگویی مسئولان شده است.
نماینده مردم رشت در مجلس شورای اسلامی، با تاکید بر ضرورت تعیین متولی مشخص برای پاسخگویی درباره سلامت دامها، ادامه داد: متاسفانه هم اکنون وقتی از جهاد کشاورزی که امروزه مسئولیت سلامت دام را عهدهدار است نسبت به تامین سلامت دامها سوال داریم این سازمان پاسخ روشن و مشخصی نمیدهد چراکه معتقد است این موضوع به وزارتخانه متبوعش ارتباطی ندارد.
این نماینده مردم در مجلس نهم، با بیان اینکه امروزه صدها بیماری مشترک بین انسان و حیوان وجود دارد درحالی که این معضل متولی مشخصی ندارد، تصریح کرد: طی جلسهای با مسئولان وزارت جهادکشاورزی، زمانی که معضل بیماری انسان و حیوان مطرح شد مسئولان عنوان کردند که این مهم باید از سوی متولیان سلامت تعیین تکلیف شود و از این طریق نسبت به این موضوع سلب مسئولیت کردند.
وی یادآور شد: با توجه به اینکه برخی از موضوعات حوزه دامپزشکی مانند تامین غذای دام مربوط به وزارت جهاد کشاورزی میشود لذا به نظر میرسد اگر قرار باشد وزارت بهداشت مسئولیت حوزه دامپزشکی و سلامت دامها را متقبل شود باید مسئولیت حوزه دام را نیز بپذیرد چراکه در غیر این صورت ممکن است در آینده نسبت به این موضوع نیز فرافکنی شود.
تامینیلیچائی تاکید کرد: امروزه وزارت جهاد کشاورزی تعهدی نسبت به معضلات حوزه دام ندارد و کوتاهی و کمکاری زیادی در حوزه دام انجام میدهد درحالی که امروزه بیماریهای مشترک زیادی بین انسان و حیوان در اثر بیتوجهیهای این وزارتخانه شیوع پیدا کرده است تاجایی که بارها شاهد بودم که دهها گاو از زباله تغذیه میکنند که همین عامل میتواند بیماریهای زیادی را منتقل کند.
نایب رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی، گفت: با توجه به این معضلات به نظر میرسد ابتدا باید زیرساختهای انتقال دامپزشکی به وزارت بهداشت صورت گیرد و پس از انجام اقدامات کارشناسی مسئولیت این حوزه به این وزارتخانه منتقل شود.
به روز رسانی : ۹۴/۲/۹
حسن تامینی لیچائی، نایب رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، درباره دستور کار سهشنبه (۸ اردیبهشتماه) کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، گفت: حضور فتاح رئیس کمیته امداد، معاونان وزارت بهداشت و بررسی پیرامون مسایل مربوط به حوزه دامپزشکی و سوال از وزیر بهداشت دستور کار امروز کمیسیون بهداشت و درمان به شمار میرفت.
نماینده مردم رشت در مجلس شورای اسلامی، با یادآوری بررسی مسایل مربوط به حوزه دامپزشکی، تصریح کرد: بحث و تبادل نظر زیادی پیرامون این مهم صورت گرفت و موضوع نظارت بر حوزه دامپزشکی و تامین سلامت موادغذایی از موضوعاتی بود که مورد تاکید قرار گرفت.
وی یادآور شد: با توجه به اینکه پیشنهاداتی مربوط به واگذاری دامپزشکی به بهداشت و درمان مطرح شده بود اظهاراتی پیرامون این موضوع صورت گرفت؛ حال مسئولان وزارت بهداشت موافق چنین واگذاری بودند اما به دلیل اهمیت این موضوع قرار شد جلسات مفصلتری برای جمعبندی آن صورت گیرد.
--- :
به نام خدا
ضمن استقبال از نظرات کاربردی و مبتنی بر واقعیات نایب رئیس محترم کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی جناب آقای دکتر حسن تأمینی لیچانی، بدین وسیله یادآور می شود که چندی پیش تعداد ۸۳ نفر از استادان دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران طی نامه ای به رئیس محترم مجلس شورای اسلامی خواستار انتزاع سازمان دامپزشکی کشور و مؤسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی از وزارت جهاد کشاورزی شدند که متن کامل آن جهت آگاهی علاقمندان آورده شده است.
طی نظر سنجی های به عمل آمده نیز به نظر می رسد که اکثریت دکتران دامپزشک کشور با این امر موافق هستند.
با این حال این دغدغه جدی و بحق وجود دارد که سرنوشت سازمان دامپزشکی پس از انتقال به وزارت بهداشت چه خواهد شد؟
آیا همان مشکلات موجود در رابطه با اعتبارات مالی و شأن و منزلت سازمان دامپزشکی در وزارت کشاورزی سابق و وزارت جهاد کشاورزی به شکلی دیگر در وزارت بهداشت ادامه پیدا خواهد پیدا کرد؟!!
برخی بر این باورند که سازمان دامپزشکی یکی از معاونت های ریاست محترم جمهوری اسلامی شود. سخنی که اگر هم عملی بشود سرنوشتی همانند سرنوشت تلخ و پرغصه محیط بانان سازمان محیط زیست را برای دامپزشکان رقم خواهد زد.
در کل بنا به باور بسیاری از کارشناسان در صورت حفظ کلیت ساختاری، انسجام سازمانی و استقلال کاری علمی و عملی سازمان دامپزشکی کشور پس از انتقال به وزارت بهداشت در قالب شورای عالی بهداشت کشور که رییس محترم سازمان با تصویب مجلس محترم شورای اسلامی به عنوان یکی از معاونان مستقیم وزیر محترم بهداشت و یکی از اعضای اصلی آن باشد، می توان امیدوار بود که معضل دیرینه اعتبارات مالی سنگین مورد نیاز سازمان دامپزشکی کشور و لذا پاسخ گویی متناسب آن با توجه سنخیت بالای کاری و زبان علمی مشترک چهت حفظ بهداشت انسان و دام که مقوله هایی در هم آمیخته و ممزوج به هم منطبق با شعار جهانی سازمان بهداشت جهانی “سلامت غذایی از مزرعه تا سفره غذای مردم” هستند تحقق یابد.
تجربه موفق دهها سال فعالیت سازمان دامپزشکی در زیر نظر مستقیم شخص وزیر بهداشت در کشور ایتالیا که اتفاقا چه به لحاظ سابقه درخشان تمدن روم باستان، پزشکی و خلقیات فرهنگی و اجتماعی شباهت های جالب توجهی با ایران بزرگ دارد، یک مثال عینی و عملی دیرپا از امکان موفقیت این انتقال است.
در رابطه با ایتالیا شایان توجه است که مقر سازمان فائو (سازمان خوابار و کشاورزی ملل متحد) در رم می باشد و این کشور بر خلاف انگلستان– که سازمان دامپزشکی آن زیر نظر وزارت کشاورزی بود- به خوبی توانست از پس جلوگیری و گسترش بسیار خطرناک بحران جنون گاوی در دهه ۱۹۹۰ در کشور خود بر آید.
و اینک نامه تعداد ۸۳ نفر از اساتید دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران که خطاب به رئیس محترم مجلس شورای اسلامی خواستار انتزاع سازمان دامپزشکی کشور و مؤسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی از وزارت جهاد کشاورزی و الحاق آن به وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی شده اند تقدیم می شود:
بسمه تعالی
حضور برادر ارجمند جناب آقای دکتر علی لاریجانی
ریاست محترم مجلس شورای اسلامی
با سلام و احترام و آرزوی توفیق. در خصوص اهمیت و نقش راهبردی رشته دامپزشکی در حوزه بهداشت و سلامت کشور شایان ذکر است که در دهه ۱۹۹۰ اتحادیه اروپا به دلیل نگرش سنتی و جزئی نگر به امر بهداشت لطمات و خسران هنگفتی را به لحاظ بهداشتی و نیز امنیت غذایی مردم به علت بروز یک بیماری نوپدید به نام آنسفالوپاتی اسفنجی شکل گاو (BSE) یا همان جنون گاوی متحمل شد. یکی از دلایل عمده چنین اتفاقی این بود که در آن زمان تصمیم گیری در باره این موارد بر عهده وزارت کشاورزی قرار داشت. جمع بندی این تجربه دردناک باعث شد که اتحادیه اروپا امر تصمیم گیری و نظارت بر بهداشت دام و دامپزشکی را از مدیریت کل کشاورزی خود منتزع و با شعار راهبردی سلامت غذای انسان ودام از سطح مزرعه تا میز غذا به مدیریت کل بهداشت و مصرف کنندگان اتحادیه اروپا واگذار کند(Butler, 1997). با این هدف که یک جامعیت و انسجام حداکثری در کلیه ارکان مسئول در بهداشت و سلامت شهروندان این اتحایه پدیدار شود. البته، برخی از کشورها که مدتها قبل از تصمیم گیری اتحادیه اروپا بدین امر مبادرت ورزیده بودند از پیشگامی خود در پیاده کردن این تفکر نوین و پیشرفته جامع نگر مفتخرند و جالب توجه اینکه آنها توانستند به خوبی از عهده چالش با بیماری نوپدید جنون گاوی برآیند و کمترین خسارات را تجربه کنند.
در حال حاضر نیز همانظور که استحضار دارند هر از گاهی بحرانهایی نظیر گوشتهای آلوده ، آنفلوآنزای پرندگان و اخیراً تهدید آنفلوآنزای خوکی و تبعات پیچیده و گوناگون آنها خود را نشان می دهند. در این راستا، نقش دامپزشکی در جلوگیری از انتقال صدها بیماری مشترک و قابل انتقال میان انسان و دام و کنترل بهداشتی مواد غذایی اعم از کنترل میکربی و کنترل شیمیایی انکار ناپذیر است و موضوع ممانعت از ورود مواد شیمیایی خطرناک مانند سموم ارگانوفسفره، توکسینهای قارچی و باقیمانده های داروهای دامپزشکی در غذای انسان از امور مبرمی است که تنها با فعالیت مؤثر دکتر دامپزشک و حمایت ساختارهای بهداشتی و قضایی قابل پیاده شدن می باشد. به نحوی که ضروری است تجویز هر گونه فراورده دارویی به دامها به دلیل امکان ورود آنها به چرخه غذایی آحاد جامعه و افزایش خطر شکل گیری سرطا نهای گوناگون، ناهنجاری های مادرزادی، اختلالات هورمونی کودکان در حال رشد، مقاومتهای میکربی نسبت به داروها (که اکثر آنها ریشه مشترک با داروهای دامپزشکی وارد شده به غذای انسان دارند) و خطر آلرژی ها و حتی شوکها ی مرگ آور می بایستی تنها توسط دکتر دامپزشک دارای مجوز فعالیت صورت پذیرد.
معضل مهم آن است که سازمان دامپزشکی با توجه به عدم جامعیت و پراکندگی ساختار های بهداشتی موجوددر کشور نتوانسته است از حمایت مستقیم و همه جانبه وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی در جهت ایفای کامل مسئولیت های بهداشتی خود در تأمین بهداشت و سلامت مردم برخوردار شود و بعلاوه با کمال تأسف باید گفت که هم اکنون عده زیادی افراد غیر دکتر دامپزشک خود سرانه و بدون هیچ واهمه ای از برخورد دستگاه قضایی،هورمونهای خطرناک و داروهای گوناگون را به دامها تجویز می کنند و غذای مصرفی مردم را بدون اینکه مطلع باشند در معرض آلودگی شیمیایی نامشهود و نهان قرار می دهند.
شایان توجه است که خوشبختانه سازمان دامپزشکی کشور از مدتها قبل به عنوان یک تشکیلات بهداشتی باسابقه کشور با واگذاری های مصوب انجام شده به بخش خصوصی اساساً به یک نهاد حکومتی برنامه ریزی و نظارتی در حوزه مبارزه با بیماریهای مشترک و قابل انتقال میان انسان و دام، تضمین سلامت غذایی انسان و نظارت بر فعالیت دکتران دامپزشک و سایر رده های دامپزشکی درآمده است. لذا با توجه به زبان علمی یکسان، نظام آموزشی مشترک دکترای عمومی گروه پزشکی (پزشکی، دندان پزشکی، داروسازی و دامپزشکی) در دانشگاه ها، سنخیت بسیار زیاد کاری و و موارد فوق الذکر، ما اعضاء هیأت علمی دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران پیشنهاد می کنیم که مجلس محترم شورای اسلامی به منظور حفظ و تضمین حوزه بهداشت و سلامت انسان، مطابق با چارت پیشنهادی، سازمان دامپزشکی کشور را از وزارت جهاد کشاورزی منتزع و به لحاظ ساختاری در زیر مجموعه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی قرار دهد. به طوری که در این ساختار کاملاً منسجم و همه جانبه، امر تولید واکسن و فراورد ه های زیستی انسانی و دامی، سازمان دامپزشکی، سازمان غذا و دارو(FDA) و شبکه بهداشتی کشور در یک هماهنگی و ارتباط مستقیم حداکثری، امکان همکاری تنگاتنگ و یکپارچه را در برخورد با معضلات بهداشتی کشور و تأمین امنیت غذایی جامعه پیدا کنند.
و من الله التوفیق – اعضای هیأت علمی دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران