حلال یعنی : مجاز وقانونی
حلال : استانداردی قانون غذائی برای مسلمانان
از ملزمات غذای و محصولات غذائی حلال پاک و مناسب بودن است.
حلال نه فقط در غذا بلکه در لوازمات آرایشی و محصولات پزشکی است.
درک مصرف کننده از حلال:
بر چسب حلال اطلاعات لازم را در مورد محصول جهت انتخاب فرد ارائه میدهد.
سیستم ایمنی غذا سنتی:
ایمنی غذائی یعنی تولید خوب و بهداشتی
اما آیا این کافی است؟
اقدامات تولید خوب:
اهمیت دادن به بهداشت فردی
آموزش کارکنان
کنترل آفت و استمرار آن
سیگار کشیدن ممنوع
سیگار کشیدن و کبریت زدن ممنوع
پیاده روی ممنوع
آتش را با آب خاموش نکنید
آب خوردن ممنوع
ورود افراد متفرقه ممنوع
منابع آلودگی :
– وسائل حمل و نقل – اقدامات کشاورزی – شن وماسه – کارخانه جات صنعتی و فاضلابها
– علوفه – دام – آبزیان
توجه به فرایند تولید – ذخیره سازی – توزیع- خرده فروشی – پختن- مصرف کردن
سیستم حسب چیست ؟
سیستم پیشگیرانه جهت تضمین ایمنیت غذائی
اهداف : تولید محصولات ایمن و توانائی اثبات آن
سیستم حسب یعنی رویکرد ایمنی سازی سیستمیک و مناسب مواد غذائی از مواد خام تا نهایت
بوسیله شناسائی و ارزیابی و کنترل مناسب مخاطرات
سالم بودن غذا : تمیز کردن ، جداسازی ، پختن ، سرد کردن
الزامات غذای حلال:
تولید فرآورده های حلال و کسب لگول حلال نیاز به الزامات معین دارد که مراحل ذیل را شامل مشود
مواد خام
افزودنی ها
فرآیند تولید
دستکاری مواد غذائی
حمل ونقل
اصول استاندارد حلال:
۱- مدیریت سیستم حلال
۲- ممیزی سیستم حلال
۳- کنترل نقاط حلال (شناسایی و ارزیابی مواد حرام – شناسایی نقاط بحرانی حلال – پایه گذاری شیوه های نظارتی – پایه ریزی اقدامات اصلاحی – پایه ریزی سیستم رکورد گیری و نگهداری آن – پایه ریزی شیوه های تایید محصول)
۴- تهیه راهنمای غذای حلال
۵- تهیه اطلاعات در خصوص غذای حلال ( دیتا بیس)
HCP یا کنترل نقاط حلال:
عبارت است از نقطه یا مرحله یا روشی که در تولید غذای حلال بایستی کنترل شود (عدم تماس با حرام )
مهم است که بدانیم کنترل نقاط حلال و کنترل نقاط بحرانی تولید غذای حلال میتواند علاوه بر رعایت سیستم حسب اعمال بشود .
اعمال سیستم حسب < رعایت اصول بهداشت < اعمال ایزو و سیستم حلال
کنترل نقاط بحرانی درسیستم حلال بایستی مانند کنترل نقاط بحرانی در سیستم حسب بررسی و شناسایی شوند
ایجاد نقص یا شکست در کنترل نقاط بحرانی سیستم حسب و حلال هر دو باعث رد محصول در نهایت میشود
پیام کلیدی:
-غذای حلال بی خطر ترین و سالم ترین غذا است.
– تقاضای مصرف غذای حلال افزایش جهانی پیدا کرده است.
-صدور مجوز حلال همراه با بکارگیری سیستم حسب نقش حیاتی در توسعه بازار یابی دارد.
مونه هایی برای کنترل نقاط حلال :
-جدا سازی مواد حلال از غیر حلال و عدم ذخیره سازی آنها در یک جا
– عدم قرار دادن مواد غذائی غیر حلال در بسته های غذای حلال
نمونه هایی برای کنترل نقاط بحرانی غذای حلال:
– فرآیند تولید غذای حلال بعد از تولید غذای غیر حلال بدون تطهیر مناسب و در نتیجه احتمال آلودگی متقاطع.
-احتمال افزودن مواد غیر حلال (گوشت خوک ، ژلاتین غیر حلال) در خلال فرآیند تولید غذای حلال
– تولید دوباره غذای غیر حلال روی خط تولید غذای حلال.
سیستم حلال و حسب بایستی مشترک باشند :
پنج قدم اول :
-تاسیس تیم حسب و کیفیت مواد غذائی
– توصیف تولیدات حلال
– شناسایی گروه مصرف کننده
– رسم نمودار تولید غذای حلال
– تایید نمودار تولید غذای حلال در محل تولید
سیستم حلال و حسب بایستی مشترک بشوند در:
اصول هفتگانه ذیل:
۱- شناسایی و ارزیابی مخاطرات احتمالی
۲- تعیین نقاط بحرانی سیستم حلال علاوه بر سیستم حسب
۳- پایه ریزی اقدامات کنترلی
۴- پایه ریزی سیستم مراقبت (مانیتورینگ)
۵- پایه ریزی اقدامات اصلاحی
۶- پایه ریزی شیوه های تایید
۷- مستند سازی کلیه اقدامات شامل نحوه اصلاح نارسایی ها
نقاط کنترلی حلال در فرآیند تولید گوشت طیور:
۱- حیوان حلال گوشت
۲- نگهداری در شرایط انسانی
۳- بیهوشی
۴- کشتار با چاقوی تیز
۵- ذابح مسلمان
۶- ذبح از ناحیه قدامی گردن و قطع کلیه اوداج اربعه
۷- گفتن ذکر
۸- اقدامات پس از ذبح
( لاشه حلال – بی استخوان سازی – قطعه بندی
۹- بسه بندی و برچسب زدن
تولید محصولات دریایی (سوریمی):
۱- نوع ماهی (فلس دار یا بی فلس)
۲- افزودن مواد غیر گوشتی
۳- بسته بندی و بر چسب گذاری
نقاط کنترلی در تولید ژلاتین حلال :
۱- استخوان گاو بکارگیری شده
۲- چربی زدائی
۳- اسیدی کردن
۴- قلیائی کردن
۵- استخراج و تبخیر و خشک کردن
۶- آسیاب و ترکیب کردن
۷- بسته بندی و بر چسب زدن
گسترش برند :
اتخاذ ترکیبی از استانداردهای حلال و حسب نقش مهمی در بازار یابی برای مسلمانان و غیر مسلمانان دارد وهمچنین آگاهی مسلمانان متعهد به غذای حلال را در سراسر جهان را افزایش میدهد.
بعلاوه آگاهی در خصوص مصرف غذای حلال گسترش جهانی پیدا کرده خصوصا در کشورهای غیر اسلامی.
استاندارد حلال وحسب در بدست آوردن حداقل ایمنی غذائی کمک خواهند نمود مخصوصا در پروسه های پر خطر.
پیام کلیدی:
-غذای حلال بی خطر ترین و سالم ترین غذاهاست.
– تقاضای مصرف غذای حلال افزایش جهانی پیدا کرده است.
-صدور مجوز حلال همراه با بکارگیری سیستم حسب نقش حیاتی در توسعه بازار یابی دارد.
دیدگاهتان را بنویسید