مشکات: طوفانهای اخیر دامها را بیمار کرد/ ابتلای ۱۰۸ دام مبتلا به بیماری جدید لمپیاسکین در کشور
بیماری جدیدی به نام لمپیاسکین در گاوداریها مشاهده شده که شرایط آب و هوایی و وزش بادهای شدید، یکی از عوامل گسترش این بیماری در کشور است.
معاون بهداشتی و پیشگیری سازمان دامپزشکی کشور دقایقی پیش در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری کشاورزی ایران (ایانا) از بروز بیماری دامی جدیدی به نام لمپیاسکین در تعدادی از دامداریها و روستاهای غربی کشور خبر داد و گفت: این بیماری در گذشته تنها در قاره آفریقا شایع بود، اما در چند سال اخیر به کشورهای مصر، فلسطین اشغالی، اردن، عراق، عمان و ترکیه و امسال در اوایل خردادماه به کشور ما وارد شد و نیمه غربی کشور را آلوده کرده است.
محسن مشکات افزود: استانهای همجوار کشور عراق ازجمله ایلام، کردستان، کرمانشاه، آذربایجان غربی آلوده به بیماری فوق هستند.
وی خاطرنشان کرد: این بیماری درجه واگیری بالایی داشته و تلفاتی نیز دارد، بهگونهای که در این راستا گزارشهای رسیده نشان میدهد که در استان آذربایجان غربی وجود پنج کانون و پنج رأس گاو مبتلا، استان ایلام سه کانون و ۴۹ رأس گاو مبتلا، کرمانشاه دو کانون و سه رأس گاو مبتلا و استان کردستان با بیشترین تعداد کانونها یعنی ۲۱ کانون با ۵۱ رأس گاو مبتلا در کشور وجود دارد.
مشکات ادامه داد: عامل این بیماری ویروسی بوده و تنها گاوها را مبتلا کرده و قابل انتقال به انسان نیست.
وی تصریح کرد: مگسها و پشهها بهعنوان مهمترین عوامل مکانیکی انتقالدهنده این ویروس بوده و علاوه بر آن، دامهای مبتلا نیز میتوانند یکدیگر را بیمار کنند.
پشهها و مگسهای خون خوار، یکی از عوامل گسترشدهنده بیماری در دامها
معاون بهداشتی و پیشگیری سازمان دامپزشکی کشور یادآور شد: وزش بادهای شدید طی روزهای اخیر که دمای هوا که مناسب تکثیر و فعالیت حشرات ناقل است، مهمترین ناقل گسترش این بیماری در کشور گزارش شده است.
مشکات تأکید کرد: سازمان دامپزشکی کشور واکسیناسیون دامهای سالم در کانونهای آلوده با واکسن آبله گوسفندی را توصیه کردهاند، زیرا باعث ایجاد مقاومت در دامها خواهد شد و علاوه بر آنها، معدومسازی مخازن بیماری و از بین بردن دامها و پشههای ناقل از طریق سمپاشی قابل توصیه است.
وی اظهار داشت: این بیماری با ایجاد ضایعات پوستی غیرمعمول و ایجاد گرههای روی پوست خودنمایی میکند و تنها مختص گاوها بوده و علاوه بر آن، تب و ضعف عمومی و متورم شدن لمسهای حیوان را در بر دارد که میتواند باعث نامطلوب شدن گوشت گاوهای گوشتی و کاهش شیر در دامهای شیری شود.
مشکات همچنین گفت: معدومسازی دامهای مبتلا باید به روشهای بهداشتی انجام شود، بهگونهای که میتواند در کشتارگاه صورت گرفته و سپس لاشه آن سوزانده شده و یا در چاه ریخته شود و علاوه بر آن، دفن بهداشتی در آهک و خاک میتواند کاربرد داشته باشد.
وی در پایان افزود: این بیماری به هیچ عنوان مشترک محسوب نمیشود، اما برای جلوگیری از اشاعه آن در گاوداریها لازم است موازین بهداشتی رعایت شده و هرچه سریعتر نسبت به معدومسازی دامهای بیمار اقدام شود.
دیدگاهتان را بنویسید