سلامت مواد غذایی یکی از موضوعهای بحثبرانگیزی است که همیشه با حواشی همراه است و بازار تایید و تکذیبها، اذهان را از اصل ماجرا دور میکند. نمونههای بارز آن قضیه آلودگی آب تهران، برنجهای آلوده، سوسیس و کالباسها و حتی آلودگی برخی لبنیات است. به نظر میرسد بحث ایمنی مواد غذایی تاکنون آنگونه که باید، اولویت مسئولان نبوده و پیگیری آن همواره در دست چند متولی بوده و سرانجام هم بینتیجه مانده است. دکتر رحمتا… حافظی، رییس کمیسیون اجتماعی و سلامت شورای شهر، در همین زمینه از آلودگی مرغها به سرب میگوید.
سلامت: سلامت و امنیت غذایی مرغها چگونه بررسی میشود؟
طرح پایش مواد غذایی هر فصل بهوسیله شورای شهر انجام میگیرد و محصولات کشاورزی و زراعی را که وارد شهر تهران میشوند، بررسی میکنند. نتایج پایشی که در سال ۹۱ و ۹۲ روی مرغهایی که از ۱۰ استان وارد تهران میشود، انجام شد، نشان داد میزان سرب مرغها ۴۸ درصد بیش از حد مجاز است و نتایج این آزمایش به آزمایشگاه وزارت جهاد کشاورزی فرستاده شد. البته وجود این آلودگی در مرغها موضوع جدیدی نیست و از قبل نیز این مشکل وجود داشته اما پیگیری لازم انجام نشده است. بعد از شروع به کار شورای چهارم، این گزارش در صحن ارائه و از دستگاههای متولی مانند وزارت بهداشت و وزارت جهاد کشاورزی دعوت شد تا به این موضوع رسیدگی کنند. نتیجه مذاکرهها این بود که محصولات کشاورزی باید از مبدا بارکدگذاری شوند تا قابلیت رصد پیدا کنند و بدانیم از کجا و از کدام مزرعه وارد تهران میشوند.
سلامت: بارکدگذاری یک راهحل بلندمدت است و طی مدت کوتاهی قابل اجرا نیست. با وجود این حجم آلودگی، چطور حساسیتی برای دستگاهها ایجاد نشده است؟
هیچ راهحلی جز بارکدگذاری محصولات وجود ندارد، چون تا ندانیم که محصول از کجا آمده و علت آلودگی را ندانیم، نمیتوانیم با آن مقابله کنیم. باید ابتدا مبدا محصول را بشناسیم و بعد بررسی کنیم که کود یا آب منطقه مشکل داشته یا مشکل کوتاهی مزرعهدار بوده است. البته وزارت بازرگانی در این زمینه اعلام آمادگی کرده و برنامهریزیهایی داشته و محصولات کشاورزی در آینده نزدیک بارکدگذاری خواهند شد.
سلامت: در مورد مرغها قضیه کمی متفاوت نیست؟ الان مرغها با بستهبندی مشخص در بازار عرضه میشوند.
درست است، پیگیری سلامت مرغها راحتتر از سایر محصولات است ولی باز هم به بررسی بیشتر نیاز دارد.
سلامت: آیا با سازمان دامپزشکی در این زمینه تعامل داشتهاید؟
نه، اما با وزارت جهاد کشاورزی نشست داشتیم. بهنظر میرسد طی ۲ سال گذشته، هیچ ارگانی در این خصوص به بررسی نپرداخته، در صورتی که این آلودگی وجود داشته است. شاید هم این مساله برای کسی مهم نبوده اما کمیسیون سلامت شورای شهر مدعی است که به سلامت مردم اهمیت میدهد و این موضوع را پیگیری خواهدکرد. تا پیش از این اگر کارشناسی اعلام میکرد آب آلودگی دارد، چند روز بعد مسئولان تکذیب میکردند و شاید سلامت مردم بازیچه سیاستبازی شده بود، در حالی که باید گروه کارشناسی مشکل را بررسی میکرد.
سلامت: آیا مرغها را از نظر میزان هورمون و آنتیبیوتیک هم بررسی کردهاید؟
بله، میزان هورمون مرغها که مردم نیز نسبت به آن حساسیت دارند، بررسی شده و خوشبختانه مشکلی در این زمینه مشاهده نشده است. میزان آنتیبیوتیک نیز کمتر از حد مجاز بود و در این زمینه هم مشکلی احساس نمیکنیم. تنها مشکل مرغها، میزان سرب آنهاست.
سلامت: آیا مردم میتوانند هنگام خرید متوجه این مشکل مرغها شوند؟
نه، این موضوع فقط با روشهای آزمایشگاهی قابلتشخیص است. اما نکته مهمی که میخواهم به آن اشاره کنم، این است که ما در کمیسیون سلامت شورای شهر مصر هستیم پایش مواد غذایی هر فصل انجام شود و استمرار داشته باشد تا مداخلات برای رفع نواقص به نتیجه برسد. از آنجا که در ۲ سال گذشته، این پایش خروجی نداشته، گروه کارشناسی درخواست کردند این طرح متوقف شود، اما من موافقت نکردم و تلاش میکنیم در بهار نیز پایش را شروع کنیم تا اگر مشکلی بود، زنگ خطر به صدا درآید و مداخلات لازم انجام شود.
سلامت: علت آلودگی مرغها به سرب چیست؟
به نظر میرسد خوراکی که در اختیار مرغها قرار دارد، به وسیله سیستمها و دستگاههایی تولید میشود که دارای قطعات سربی هستند و این سرب وارد غذای مرغ میشود. البته این یک تئوری اولیه است و به اثبات نرسیده، مقدماتی فراهم شده تا یک گروه کارشناسی این موضوع را بررسی کند.
منبع: سلامت
دیدگاهتان را بنویسید