در هفت ماه منتهی به مهر ۹۲ نسبت به مدت مشابه سال قبل
واردات ابریشم ۱۲ درصد افزایش یافت
دامپزشک: واردات ابریشم باز هم با افزایش همراه شد به طوری که در هفت ماه منتهی به مهر سال جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته به لحاظ ارزش ۱۱.۸ و از نظر وزن ۳.۸ درصد افزایش یافت.
به گزارش دامپزشک، در مدت مورد اشاره ۵۳۰ تن ابریشم به ارزش ۸میلیون و ۱۲ هزار دلار به کشور وارد شده است در حالی که این رقم در هفت ماه سال ۹۱، برابر با ۵۱۰ تن به ارزش ۷میلیون و ۱۶۵ هزار دلار بوده است.
در سالهای ۱۳۸۰ و ۱۳۸۱ ایران به دلیل کیفیت بالای تخم نوغان تولیدی از صادرکنندگان این محصول به کشورهای آسیای میانه به شمار میرفت اما با عرضه تخم نوغان چینی که قیمت کمتری دارد این بازارها در ۱۰ سال گذشته از دست رفته است.
واردات پیله خشک به کشور از سال ۱۳۸۳ به بعد اوج گرفته و در سال ۱۳۸۶ به بالاترین حد خود یعنی ۵۴۰ هزار تن رسید و پس از آن روند کاهشی تا سال ۱۳۸۹ ایجاد شد و واردات را به ۲۰۵ تن رساند.واردات بیرویه در سال ۱۳۸۳ با میزان ۴۲۲ تن و واردات سال ۱۳۸۶ با میزان ۶۲۰ تن در ۱۰ سال گذشته بیسابقه بوده است. بر اساس گفته فعالان بازار ابریشم، کاهش واردات در چند سال اخیر هم به دلیل اشباع بازار از محصولات وارداتی سالهای ۸۳ تا ۸۶ بوده است.
در این سالها که دروازههای کشور به روی محصول چینی گشوده شد اما در آن سوی ماجرا دولت با قیمتهای تضمینی که تعیین کرد عملا از حمایت تولیدکنندگان انصراف داد. خرید تضمینی محصولات به عنوان یک سیاست قیمتی مناسب میتواند قیمتهای بازار را به سمت قیمت تضمینی مورد نظر سوق داده و حمایت از تولیدکنندگان را به همراه داشته باشد.
مقایسه تغییرات قیمت پیله در بازار و قیمت تضمینی و نیز تاثیر آن بر خرید نشان میدهد که هرگاه قیمت پیله در بازار اندکی بیشتر از قیمت تضمینی بوده اکثر پیله تر تولیدی توسط بخش خصوصی خریداری شده است. رضا بشارت خواه خاطرنشان میکند: در سال ۱۳۸۰ اندکی افزایش در قیمت پیله در بازار سبب شد حدود ۹۸.۴ پیله تولیدی توسط بخش خصوصی خریداری شود. از اواسط سال ۱۳۸۰ پس از افت شدید قیمت پیله در بازار، دلالان که پیله تر را در زمان عرضه با نرخ بالایی خریداری کردند متضرر شدند. این مساله باعث شد که در سال ۱۳۸۱ بخش خصوصی کمتر به بازار پیله تر وارد شود.
در نتیجه بازار خرید پیله تولیدی دستخوش تغییر شده و بخش خصوصی رغبتی برای خرید پیله نشان نداد. به این ترتیب قسمت عمده خرید توسط دولت انجام شد. از سال ۱۳۸۵ به بعد قرار گرفتن اعتبارات مصوب خرید تضمینی سبب شد بخش دولتی توان خرید تمام پیله تولیدی را نداشته باشد. به همین دلیل در سال ۱۳۸۶ تنها حدود ۲۰.۸ درصد پیله تولیدی توسط بخش دولتی خریداری شد.
این شرایط سبب شد هزاران تولیدکننده بیکار شده، کارخانجات ابریشمکشی به ورشکستگی رسیده و صنایع پایین دستی نیز تعطیل شود. علت اصلی این بحران ریشه در تعرفه سال ۱۳۸۱ دارد به طوری که نرخ تعرفه پیله خشک از ۱۵۰ درصد در سال ۱۳۸۰ به ۳۵ درصد در سال ۱۳۸۱ و نرخ تعرفه نخ ابریشم از ۲۰۰ درصد در سال ۱۳۸۰ به ۴۷ درصد در سال ۱۳۸۱ رسیده است. این تغییر تعرفه رابطه بین تولید و واردات را مختل کرده و ضربه سال ۱۳۸۷ نیز بر شدت بحران افروده است. به طوری که در حال حاضر تداوم این رند، تولید در این بخش را به کلی در معرض انقراض قرار داده است. این درحالی است که بر طبق ماده ۱۴۵ قانون برنامه پنجم نرخ تعرفه باید به گونهای باشد که به تولیدکننده داخلی لطمه وارد نشود.
طبق بررسی که مرکز پژوهشهای مجلس انجام داده است؛ هم اکنون تعداد افراد فعال در حوزه نوغانداری هم با افت ۸۱ درصدی مواجه بوده است. مشاغلی که در این صنعت وجود دارد تولید تخم نوغان هیبرید، پرورشدهندگان هیبرید، تبدیلکنندگان پیله به نخ، عملآوران نخ خام، تابندگان نخ، رنگرزان، بافندگان فرش، واسطهها و تجار بودند که در همه این رشتهها افت دیده میشود.
دیدگاهتان را بنویسید