به گزارش دامپزشک، دکتر فهیمه زیبایی دامپزشک ایرانی و دانش آموخته دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران موفق شد با جلب نظر هیات داوران جایزه مزبور را طی مراسمی که در دانشکده دامپزشکی دانشگاه برن همزمان با هشتمین سمپوزیوم (Buiatrissima)ECBHM برگزار شد دریافت نماید .
دکتر ایرج نوروزیان استاد دامپزشکی دانشگاه تهران در گفت و گو با دامپزشک جزئیات این رخداد مهم را بیان نمود. او که به عنوان همراه دراین مراسم شرکت داشت گفت: دکتر زیبایی در شروع ادامه تحصیل خود در دانشکده دامپزشکی دانشگاه ویسکانسین (Wisconsine) واقع در مدیسون (Madison)آمریکا پروژه ایجاد پوست مصنوعی در گاو را تحت نظر پروفسور Dorte Dopfer آغاز نموده است.
به گفته او در این پروژه قرار است با ایجاد پوست ناحیه انگشتی در شرایط آزمایشگاه و با در نظر گرفتن تمام شرایط میدانی و تقابل سازی عامل بیماری با پوست مزبور فرآیند تشکیل جراحت درماتیت انگشتی مورد بررسی قرار گیرد.
نوروزیان با اشاره به اینکه با مشخص شدن نتیجه این تحقیق ممکن است فرضیه کخ که بر مسری بودن این بیماری تکیه دارد اثبات شود او همچنین متذکرشد که به روز بودن موضوع تحقیق و اینکه یک بانوی دامپزشک ایرانی در این پروژه نقش دارد دلایل اصلی انتخاب خانم دکتر زیبایی جهت کسب جایزه بوده است.
او همچنین تاکید کرد: مبلغ جایزه گوستاوروزنبرگر قرار است برای تجهیز آزمایشگاه خانم دکتر در انجام پروژه جدید صرف شود.
نوروزیان که ویراستاری مجله انگلیسی تحقیقات دامپزشکی دانشگاه تهران را درگذشته عهده دار بوده است در ارتباط با کنگره بین المللی لنگش در نشخوارکنندگان گفت: سابقه کنگره بینالمللی لنگش در نشخوارکنندگان که هر دو سال یکبار برگزار می شود و امسال نیز در شهر بریستول کشور انگلستان برگزار گردید به سال ۱۹۷۶(۳۸ سال پیش) بر می گردد.
وی توضیح داد: برگزاری نخسین کنگره در شهر اوترخت کشور هلند و با حضور ۳۲ نفر صورت پذیرفت اما به دلیل اهمیت ابعاد اقتصادی و بهداشتی این موضوع در گاو شیری، امروز جمع شرکتکنندگان به ۲۰۰۰ نفر بالغ شده است.
این استاد جراح درباره اهمیت بیماری لنگش اظهار نمود: امروزه لنگش پس از بیماری ورم پستان و بیماری های تولید مثل در جایگاه سوم اهمیت اقتصادی و بهداشتی قرار دارد و حتی برخی از کارشناسان معتقدند که به لحاظ عوارض اقتصادی که برای دامپروری ایجاد می شود می تواند در رده اول اهمیت هم قرار گیرد.
لنگش متاثر از عوامل تغذیهای، عفونی و مجموعه ای از مسائل مربوط با محیط نگهداری از قبیل چگونگی جایگاه و بستراین حیوان و به طور کلی تغییراتی که در زندگی آن بوجود آمده است ، می باشد.
نوروزیان که خود جراح دام های بزرگ است درباره چگونگی این معضل بیان نمود که: اندامهای حرکتی و انگشتان که ساختاری بسیار پیچیده دارد ؛ مستعد ضربات داخلی و خارجی و ابتلا به جراحت مسبب لنگش می شود.
لنگش در ابتدا منجر به جداشدن گاو مبتلا از گله شده باعث افت تولید در گاو و در نهایت حذف از گله میشود که این مساله میتواند زیانهای مالی قابل توجهی را به دامدار وارد کند.
وی افزود: در حالی که از یک گاو میتوان پنج تا شش گوساله بدست آورد لیکن گاو مبتلا به لنگش متعاقب زایمان دوم به کشتارگاه ارسال و حذف زودرس آن از گله رخ می دهد.
نوروزیان اشاره نمود: با وجود آنکه سبب شناسی درماتیت انگشتی مشخص و روش های پیشگیری ازآن تعریف شده است اما هنوز ابهامات بسیاردر بروز و شیوع این بیماری وجود دارد.
این استاد دانشگاه یادآور شد: نخستین گزارش از اپی دمی بیماری درماتیت انگشتی دوسال قبل از برگزاری نخستین کنگره بین المللی لنگش یعنی در سال ۱۹۷۴ صورت گرفت. بطوریکه در طول سالها چهره بالینی این بیماری تغییرات زیادی پیدا کرده است. به علت ماهیت بالینی ، این بیماری تحت عنوان درماتیت انگشتی پاپیلوماتور نیز نامگذاری شده است اما ریشه بیماریزایی این بیماری با اشکال گذشته یکی می باشد.
وی با بیان اینکه دومین گزارش جهانی این بیماری در سال ۱۹۸۰ از ایران و توسط اینجانب صورت گرفت اذعان نمود که در حال حاضر این بیماری در ۸۰% از گله های شیری در گردش می باشد و دارای مشکلاتی شبیه به یکدیگر هستند.
نوروزیان خاطرنشان نمود: بسیاری از دامپزشکان تلاش نموده اند که عفونی بودن بیماری به شکل مسری (فرضیه کُخ) را اثبات کنند، اما تاکنون این فرض اثبات نشده است. برخی میگویند این تنها یک بیماری عفونی است ولی آنچه دیده میشود آن است که بیماری از اندامی به اندام دیگر و از گلهای به گله دیگر انتقال می یابد.
به گفته وی این بیماری با شیوعی در نسبت اپی دمیک فصلی بوده و معمولاً در پائیز و بهار بروزی قابل توجه دارد بطوریکه دامداریها از این معضل رنج بسیار میبرند.
دیدگاهتان را بنویسید