یک حشره شناس پزشکی با تاکید بر رعایت بهداشت محیطی در پیشگیری از ابتلای افراد به میاز، گفت: میازیس یک نوع بیماری دامی مشترک بین انسان و دام است که در بخش زئونوز وزارت بهداشت و درمان و نه در سازمان دامپزشکی به ثبت نمی رسد. در حالی که عدم توجه به کنترل آن می تواند موجب بروز عوارض متعدد برای افراد و همچنین مرگ دام ها شود.
کامران اکبر زاده در گفت و گو با ایسنا – منطقه دانشگاه علوم پزشکی تهران با انتقاد از اینکه برخی بیماری ها در کشور وجود دارد که در سیستم سلامت وزارت بهداشت به ثبت نمی رسد، اظهار داشت: میازیس از نظر علم حشره شناسی پزشکی یک بیماری مهم محسوب می شود که با وجود پیشرفت نظام سلامت کشور، هنوز هیچ توجهی به آن نشده است.
وی بیماری میازیس را ورود لارو مگس به بدن انسان یا مهره داران همچون دام ها و احشام تعریف کرد و افزود: متاسفانه در سیستم وزارت بهداشت همه سرماخوردگی ها، تب ها حتی زنبور گزیدگی ها ثبت می شود اما میاز اینگونه نیست. این بیماری حتی در سازمان دامپزشکی نیز ثبت نمی شود و هیچ محلی آمار درستی از بیماری های میاز دامی در اختیار ندارد. به طوریکه مرگ گوزن های زرد ایرانی در ماه های اخیر که گونه ای در معرض انقراض به شمار می روند و تنها بین ۷۰ تا ۸۰ راس از آنها در کشور وجود داشت، ناشی از ابتلای آنها به این بیماری بود.
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران اضافه کرد: اخیرا یک مورد میاز در تهران مشاهده شد مبنی بر اینکه یک بیمار به علت وجود لارو مگس در چشمش، نابینا شد و چشم خود را از دست داد. چندی پیش نیز فردی در اثر ابتلا به یک بیماری ناشناخته درگذشت که بعدها مشخص شد در لوله تنفسی وی لارومگس لانه گزیده و به این ترتیب مسیر تنفس بیمار مسدود شده بود. دو سال پیش نیز در همین شهر شاهد یک مورد فوت ناشی از ابتلا به این بیماری بودیم؛باید اشاره کرد بررسی هایی که در همین راستا در استان فارس انجام شد بیانگر این موضوع بود که ۸۸ درصد دامداران این استان حداقل یک بار به میازیس دچار شده اند.
داشتن توری پنجره ها برای پیشگیری از میازیس ضروری است
وی توجه ویژه به بهداشت محیط و توری داشتن تمام پنجره ها به خصوص در محیط های درمانی را در پیشگیری از ابتلا به میازیس بسیار مهم دانست و ادامه داد: با سرکشی به دو بیمارستان بزرگ و مشهور تهران شاهد وجود مگس و پشه های فراوان در محوطه آنها بودم که این به نوبه خود زمینه را برای ابتلای مراجعه کنندگان به میازیس فراهم می کند.
دکتر اکبر زاده با اشاره به اینکه از ۳۰ سال پیش تا کنون در حدود ۷۷ مورد میازیس در کشور گزارش شده است، افزود: این آمار در حالی مطرح می شود که موارد موجود در سراسر ایران رقمی بسیار بالاتر از این میزان است. پزشکان در برخورد با نمونه های مبتلا به میاز در اغلب موارد آن را به جای میازیس، ورود جسم خارجی گزارش می کنند و با جراحی اقدام به خارج کردن آن می کنند.
خطر نابینایی به دنبال میازیس
وی با بیان اینکه موارد متعددی از میازیس در کشور وجود دارد که در بخش زئونوز وزارت بهداشت و درمان ثبت نشده است، بیان داشت: میازیس در واقع بیماری دام به شمار می رود که انسان میزبان خوبی برای آن نیست ولی به صورت تصادفی در بدن افراد وارد شده و منجر به بروز عوارضی همچون کوری در انسان می شود. به طوریکه تا کنون دو مورد نابینایی ناشی از میاز در کشور به ثبت رسیده است؛ همچنین آسیب شدید گوش را می توان یکی دیگر از عارضه های این بیماری در اشخاص دانست.
این عضو هیات علمی گروه حشره شناسی پزشکی و مبارزه با ناقلین دانشگاه علوم پزشکی تهران «میازیس» را یک بیماری قابل کنترل عنوان کرد و گفت: میاز گلو یا چشم با ورد لارو به آن قسمت ظرف یکی دو ساعت خود را نشان می دهد؛ درد فراوان و قرمزی چشم از جمله علایم ابتلا به این بیماری است که تنها روش درمان آن خارج کردن لارو از بدن می باشد.
دکتر اکبر زاده در پایان یاداور شد: اینکه هیچ بیمارستانی، درمانگاه یا کلینیکی این بیماری را گزارش نمی کند جای بسی تعجب دارد. گزارش نشدن میازیس در درمانگاه ها و سایر مکان های درمانی بیشتر بدلیل نبود آگاهی واطلاع از این بیماری رخ می دهد.
دیدگاهتان را بنویسید