علیاحسان ظفری در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، با اشاره به اینکه آزادسازی قیمت شیرخام باعث بیثباتی در بازار شیر و لبنیات میشود، گفت: افزایش قیمت شیرخام به معنای افزایش قیمت لبنیات و کاهش هرچه بیشتر سرانه مصرف لبنیات در کشور خواهد بود.
وی افزود: در حال حاضر قیمت هر کیلو شیرخام حدود ۱۱۰۰ تا ۱۲۰۰ تومان است و برخی دامداریهای صنعتی شیرخام را کیلویی ۱۲۵۰ تا ۱۳۰۰ تومان نیز میفروشند. با توجه به اینکه تولید داخلی شیرخام به اندازه نیاز صنایع لبنی نیست، در صورت آزادسازی قیمت شیرخام حجم خرید محصول واحدهای لبنی با توجه به کمبود نقدینگی آنها نصف خواهد شد.
او با اشاره به اینکه بسیاری از واحدهای صنایع لبنی در شهرکهای صنعتی یا تعطیل شدهاند یا با ظرفیت پایین در حال کار هستند، افزود: متاسفانه وزارت جهاد کشاورزی در زمینه اعلام آمار تولید شیرخام اشتباه میکند. مثلا شیری که به گوساله داده میشود یا شیر گاوهای نر را هم جزو آمار تولید شیر کشور حساب میکنند یا اینکه رکورد بالای تولید یک دامداری را مبنای تولید شیر در کل کشور قرار میدهند.
ظفری در پاسخ به این سوال که در صورت آزادسازی واردات شیرخشک آیا قیمت شیرخام پس از آزادسازی تعادلی نخواهد شد؟ توضیح داد: در حال حاضر به دلیل بالا بودن قیمت دلار واردات شیرخشک از اروپا صرفه اقتصادی چندانی ندارد. همچنین قیمت جهانی شیر هم چندان پایین نیست و نباید مبنای قیمت شیر را در ایران قیمت شیر در اروپا قرار داد.
مدیرعامل سابق اتحادیه فراوردههای لبنی با اشاره به اینکه با افزایش قیمت شیرخام سرانه مصرف لبنیات از حدود ۴۰ کیلوگرم فعلی به ۱۰ تا ۲۰ کیلوگرم کاهش خواهد یافت، اضافه کرد: شیرخام در قیمت تمام شده لبنیات سهمی ۷۵ درصدی دارد که اگر این سهم دچار افزایش شدیدی قیمت شود، قیمت فراوردههای لبنی بین ۳۰ تا ۳۵ درصد افزایش مییابد.
وی همچنین با بیان اینکه آزادسازی قیمت شیرخام به معنای حذف ارز مرجع واردات نهادههای دامی است، عنوان کرد: بعضا گفته میشود که با آزادسازی قیمت شیرخام مجددا قرار است شیر یارانهای در بین مردم توزیع شود اما باید گفت که شیر یارانهای دیگر به یک موضوع عتیقه تبدیل شده است.
به گفته ظفری هماکنون فقط تعدادی از برندهای مطرح و بزرگ لبنیات قادر خواهند بود که با وجود افزایش قیمت شیرخام همچنان به حیات خود در بازار ادامه دهند که این نیز به دلیل نقدینگی بالای در اختیار این واحدها است. واحد لبنی که سرمایه در گردشش یک میلیارد تومان است با قیمت شیرخام ۱۰۰۰ تومانی میتواند ۱۰۰۰ تن شیر بخرد که در صورت افزایش دو برابری قیمت شیرخام این میزان خرید به نصف یعنی ۵۰۰ تن کاهش مییابد.
دیدگاهتان را بنویسید